These are the guidelines on consent exemption by the Article 29 Working Party (the European Data Protection Board's predecessor) that explain it: https://ec.europa.eu/justice/article-29/documentation/opinio...
These are the guidelines on consent exemption by the Article 29 Working Party (the European Data Protection Board's predecessor) that explain it: https://ec.europa.eu/justice/article-29/documentation/opinio...
However:
> This is not the case for cookies placed by Instagram embeds.
Yeah, I can see how this is complicated and how it fits the topic. It's not a third party cookie for the embed, but for the website it might be, and is it even a functional cookie? I doubt it. I'm not sure how those would be judged and what is a reasonable way to work with embeds. It's only certain that there is not a solution as easy as it was in this case, where self-hosting the fonts was possible.
Other than court judgments, the Article 29 Working Party opinion is the most authoritative opinion you will get on the interpretation of the e-Privacy Directive, which is the "real legislation" that you need to look at.
edit: Nobody claims that the e-Privacy Regulation is in effect, by the way -- of course it isn't, it hasn't even been passed. The cookie consent clause of the e-Privacy Directive is however in effect, and has been since 2009.
Edit: No, I'm not. The GDPR page I linked states the situation that follows both from the GDPR and the e-Privacy Directive. It also fits to what is written in the directive itself.