> They are not the only tool, and they don't carry any moral force.
Indeed there are countless other standards bodies in the world also producing normative definitions for many things, so I'm definitely a bit confused why the focus on IETF specifically.
To be even more exact, I do not know of any standards bodies who would publish what they and the world consider as standards, that would be entirely, or at least primarily, informational rather than normative in nature. Like, do I know the word "standard" incorrectly? What even is a point of a standard, if it doesn't aim to control?
As for HTTP or any other protocols' definitions go, I'd rather not join in on that back and forth. I'd imagine it's well defined what's expected. Skim reading RFC-2616 now certainly suggests so.
For SMTP (which this subthread started with):
In addition, the appearance of "bare" "CR" or "LF" characters in text
(i.e., either without the other) has a long history of causing
problems in mail implementations and applications that use the mail
system as a tool. SMTP client implementations MUST NOT transmit
these characters except when they are intended as line terminators
and then MUST, as indicated above, transmit them only as a <CRLF>
sequence.
https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc5321#section-2.3.8https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc2616#section-19.3 https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc9112#section-2.2
thats the context in which Postel's law make absolute sense. not that you should forgo any sanity checking, or attempt to interpret garbage or make up frame boundaries. but when there is a potential ambiguity, and you can safely tolerate it, then its really helpful for you to do so.