Regarding your second question, it looks like you must be a (relatively?) new customer to participate. From the developer+ T&C:
> 2.1. Company is a New Cloud Customer. "New Cloud Customer" refers to a Company that does not have a Cloud Account prior to becoming a Cloud Services customer in accordance with Section 2.2 below.